Dieselpump och turbo


Original dieselpump är en Bosch MW som satt på de tidiga OM617 motorerna med 80hp. Den kan ge max ca 45-50cc.


Detta är pumpelement till Dieselpumpen. Det till vänster är original 5,5mm och det till höger är nya 7,5mm Superpumpelement från Dieselmeken AB. Dessa är till en Bosch M-pump. En sådan pump har jag hittat i Norrland.


Nya M-pumpen.
Har svetsat ett nytt fäste för en tryckklocka som reglerar maximal dieselmängd i förhållande till laddtrycket. Detta för att det inte ska ryka svart innan den har byggt tillräckligt laddtryck.
Med de nya elementen blir pumpen på 140cc max.


Körning och inställning av dieselpump i bänk hos Göran ”Dieselmeken” i Aneby. Mycket intressant och lärorikt!


Pumpen monterad och inställd. Tack vare att insprutningstiden blir betydligt kortare med de större elementen kommer den förhoppningsvis även bli en aning snålare än innan. Har också fått ställa pumpen något senare än original.


Har byggt ett rostfritt avgassystem som sitter tajt upp mot karossen inne i ramen för att vara så skyddat det går.


Turbokonvertering med nytt insug, grenrör och en turbo. Lite olika givare monterade för att ställa in motorn.


Efter uppstart och div justeringar kan man bara konstatera att detta var vad den här gamla surdieseln behövde. Började lite försiktigt med 1,5 bar laddtryck och lågt justerad pump vilket ger ungefär dubbla originaleffekten. Dessutom mycket jämnare gång och mjukare tomgång.

23 thoughts on “Dieselpump och turbo

  1. Hej va för växellåda och koppling kör ni på denna? Har problemet med min 617 med 7,5mm pump att kopplingen slirar!

  2. Hej hur fasen får jag upp ladd trycket på min om617 har försökt att skruva in den lilla skruven på wg händer inget

  3. Tjena! Har en w123 med en om617 turbo, med MW pump på, är de så en stjärnkolvare? Å e de oljekylda kolvar? Håller den för nå pulver? Dieselmeken får ju in 7,5mm element till MW pumpen snart så funderar på de
    Mvh

    • Hej Niklas! Jag är inte säker men jag TROR att alla OM617 med turbo har oljekylda kolvar. I mina ögon är det dock inte kritiskt om man har koll på avgastemp och övriga värden. Motorn tål massor med stryk och den gillar att varvas högt. Den är sjukt överdimensionerad och driftsäker.

  4. Intressant, jag har en bra 88 hk utan turbo, den är renoverad, inte nya foder, den har gått ca 10000 mil efter renovering så den är lagom inkörd. Går den motorn att turbokonvertera enligt ditt koncept? Om det går, hur mycket kostar då kalaset?

    • Hej Mats! Det går bra att sätta turbo på en sådan motor utan att öppna den. Tror det kostar ca 8000kr att bygga om dieselpumpen och så är det ju turbo, grenrör och IC eller vatteninsprutning om man ska ha mycket laddtryck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *